Badrumsrenovering Stockholm

Att renovera badrummet är ofta en lönsam investering – inte bara för din egen komfort och trivsel, utan också för bostadens värde. Du behöver dock vara beredd på att behöva betala en rejäl slant för arbetet. Om man tittar på priset per kvadratmeter är badrumsrenoveringar i regel en av de dyraste renoveringarna du kan göra i hemmet. Så vad kostar det att renovera ett badrum egentligen? Det är svårt att säga på rak arm, eftersom det finns flera faktorer som har påverkan på priset. I den här artikeln går vi igenom de detaljer som kan driva renoveringskostnaden uppåt eller nedåt, och ger dig goda råd kring hur du kan hålla nere priset utan att kompromissa med kvaliteten.

Fastställ en budget för din badrumsrenovering

En komplett badrumsrenovering kan kosta mellan 18 000 och 46 000 kronor per kvadratmeter. Den exakta kostnaden beror på vilka val du gör. Vi rekommenderar varmt att du fastställer en budget för badrumsrenoveringen redan från början. Utan en spikad budget finns det nämligen risk att kostnaderna skenar iväg, vilket i sin tur kan leda till fördröjningar och andra problem. För att undvika det här behöver du fastställa en detaljerad budget som inkluderar alla kostnader för såväl arbetskraft som material och eventuella extrautgifter. Kom också ihåg att du har rätt till rotavdrag. Genom att tänka på det kan du spara in 30 procent av arbetskostnaderna.

Badrummets storlek och placering har stor påverkan på priset

Storleken på ditt badrum, samt dess placering, är två avgörande faktorer när man talar om kostnaden för en renovering. Om du ska renovera ett befintligt badrum påverkar dess storlek direkt kostnaden – ett större badrum är i de allra flesta fall dyrare att renovera än ett mindre. Med det sagt kan kvadratmeterpriset bli mer fördelaktigt i större utrymmen. Om du ska bygga ett helt nytt badrum bör du alltså noggrant överväga storleken på rummet. I de här fallen är placeringen av badrummet också avgörande. Då VVS-arbeten ofta är kostsamma kan det vara fördelaktigt att placera badrummet i närheten av exempelvis tvättstugan.

Välj material och inredningsdetaljer med omsorg

Val av material och inredningsdetaljer spelar en central roll när du vill skapa en specifik stil i ditt badrum, samtidigt som det i hög grad också påverkar den totala kostnaden för projektet. Därför är det viktigt att du noggrant funderar kring vilka element du faktiskt är ute efter, och vilka som kan prioriteras bort. Nedan följer några tips på hur du kan spara in pengar under renoveringen utan att kompromissa med stil eller funktion:

  • Kakel: Kostnaderna för kakel kan bli höga. Du kan dock minska kostnaderna genom att begränsa kakel till enbart duschen, eller överväga billigare alternativ som vinyl eller epoxy.
  • Skåpluckor: Olika material på skåpluckor har olika prisklasser. Laminat är till exempel betydligt billigare än träfaner och massivt trä. De sistnämnda har dock en betydligt längre hållbarhet så långsiktigt kan det vara en smart investering.
  • Badrumsmöbler: Skåp kostar mindre än lådor, men är också mindre funktionella.
  • Badkar: Ett badkar är en lyxig och oftast ganska dyr detalj. Tänk efter noga om du tror att du kommer använda badkaret tillräckligt ofta för att det ska vara värt kostnaderna.
  • Inbyggd eller fristående toalettstol: En inbyggd toalettstol ger badrummet en modern och stilren look. Det kostar dock betydligt mindre att installera en fristående variant.

Att göra smarta inköp handlar inte bara om materialval. Många av delarna i ett badrum kan köpas begagnat. Får du också material över kan du också själv sälja det och få tillbaka en slant. Vill du hellre ha allt nytt? Håll koll på utförsäljningar och passa på att handla de olika delarna när du kan få ett bra pris. 

FAQ DATA

Ungefär hur mycket kan en badrumsrenovering kosta?

Kostnaden för en badrumsrenovering beror på flera olika faktorer, men kan på ett ungefär hamna mellan 18 000 och 46 000 kronor per kvadratmeter.

Varför är det viktigt att fastställa en budget innan en badrumsrenovering?

Utan en budget finns det en risk att kostnaderna skenar iväg mer än du först trott. Detta kan i sin tur leda till kostsamma fördröjningar.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för en badrumsrenovering?

Badrummets storlek spelar en avgörande roll i hur mycket en renovering kostar. Om du ska bygga ett helt nytt badrum har även placeringen av rummet en påverkan på priset. Utöver detta kommer även valet av material samt inredningsdetaljer påverka hur stor kostnaden blir i slutändan.