renovera kök

Att renovera köket är en investering för framtiden. Det påverkar inte bara din egen levnadsstandard och trivsel i hemmet, utan förhöjer dessutom bostadens värde. Men vad kostar det att renovera ett kök egentligen? Många bostadsägare drar sig för att renovera just på grund av osäkerheten kring vad prislappen kan tänkas landa på. I den här artikeln vill vi därför guida dig igenom de olika faktorer som kan påverka priset för din köksrenovering. Oavsett om du drömmer om ett lyxigt och påkostat kök – eller om du planerar för en enklare och mer stilren renovering – hjälper vi dig att få en uppskattning av kostnaderna.

Renoveringskostnaden beror till stor del på kökets storlek

Genomsnittskostnaden för en köksrenovering i Sverige ligger någonstans mellan 150 000 och 350 000 kronor. Kom dock ihåg att det kan bli både billigare och dyrare än så beroende på hur stort köket är. Ju större yta som ska renoveras desto mer arbetskraft och material krävs – så enkelt är det. Byggofferten för ett mindre kök i en lägenhet brukar till exempel ligga runt 80 000 kronor, medan ett större villakök kan ha en byggoffert på ungefär 150 000 kronor. Då ingår såväl rivning som bortforsling och montering, men inte kostnaden för själva köket. Beroende på omfattningen av de arbeten som behöver utföras inom el och rördragning kan prislappen också bli lägre eller högre. Samma sak gäller om du till exempel vill måla om eller byta golv i samband med renoveringen.

köksrenovering stockholm precision vvs

Väljer du ett billigare standardkök eller exklusivt märkeskök?

Dina materialval spelar också en betydande roll för den totala kostnaden för din köksrenovering. Det finns flera olika prisklasser att välja mellan när du botaniserar i utbudet på köksmarknaden. Ett standardkök från IKEA, inklusive vitvaror och bänkskiva, kan till exempel ha en prislapp runt 100 000 kronor. Kök från mer exklusiva varumärken som Ballingslöv eller Marbodal kan i sin tur ha ett pris på uppemot 300 000 kronor. Dyrare material som t.ex. massivt trä och stenskivor har dock en betydligt längre hållbarhet än masonit- och laminatskivor. Fundera på vad syftet med din renovering är och hur många år du vill att köket ska hålla när du gör dina val.

Undvik dyra misstag genom att anlita ett professionellt byggföretag

Det går givetvis att genomföra en köksrenovering på egen hand, men det är inget vi rekommenderar. Felaktiga installationer av vatten och el kan ha allvarliga konsekvenser, inklusive potentiell skadeståndsskyldighet vid en framtida bostadsförsäljning. Att anlita ett professionellt byggföretag inför din köksrenovering är med andra ord av yttersta vikt. Hos oss på Precision VVS får du hjälp av certifierade hantverkare som garanterar en säker, hållbar och estetiskt tilltalande installation av samtliga komponenter. Tveka inte att kontakta oss redan idag för att få en kostnadsfri offert.

FAQ DATA

Vilka faktorer påverkar kostnaden för en köksrenovering?

Det finns flera faktorer som påverkar den totala kostnaden när du ska renovera ditt kök. Storleken på köket spelar en avgörande roll, och så även behovet av exempelvis rördragning och elinstallationer. Även dina materialval har stor påverkan på priset.
Vad är den genomsnittliga kostnaden för en köksrenovering?